25-11-09

Muziekjes 134, THE WATCHMAN, To Be Loved By You (live)

 

Ad Van Meurs & Ankie Keultjes & Gene Williams & Jesse Acock & Jay Lesekar - Searchin' For The Heart Of The Heartland -
Living Room Sessions 4, Genk - 23/08/09
 
Met plezier en ook een beetje weemoed denk ik nog eens even terug aan een mooie avond tijdens de voorbije zomer van 2009.  Overdag was het erg warm geweest, en de avond was dus heel aangenaam en de hemel stond vol sterren.  Het was kortom zo een van die prachtige zomeravonden, waarover je nu in deze kille en natte novemberdagen alleen maar kan dromen.  Op die avond eind augustus hadden we voor ons vierde huisconcertje een aantal fijne muzikanten te gast in onze tuin, Ad Van Meurs en Co., en die brachten ons een wonderbaarlijk mooi concertje (gevolgd door aangrijpende film), voor een aandachtig en dankbaar publiek van zo'n 60-tal mensen.  En de reacties die ik achteraf gekregen heb waren zonder uitzondering positief, zowel m.b.t. het concertje als de film.
 
 
 
Ad Van Meurs & Ankie Keultjes & Gene Williams & Jesse Acock & Jay Lesekar (concert)
 
AD VAN MEURS is een Nederlandse singer-songwriter uit Eindhoven die van vele markten thuis is en al een heel aantal cd's op zijn palmares heeft, en dit in diverse formaties, zoals The Watchman (een twaalftal cd's) en No Blues (reeds 3 cd's met zogenaamde "arabicana" muziek).  Voor dit concert werd hij begeleid door zijn levensgezellin en tevens muzikale partner ANKIE KEULTJES, alsook de Amerikaanse muzikant GENE WILLIAMS (muzikant bij oa. Townes van Zandt en Jimmy Lafave ! ), en nog enkele muzikale vrienden uit Tulsa, Oklahoma (USA).  Al deze mensen kwamen eveneens aan bod in de film
 
We waren heel benieuwd wat het allemaal zou worden, want deze muzikanten hadden in deze bezetting ook nog maar enkele keren samen op het podium gestaan.  Eigenlijk waren ze in Eindhoven te gast bij Ad Van Meurs om allemaal samen een cd van Gene Williams in te blikken, en deze cd hebben we nog tegoed.  Volgens de meest recente berichten berichten die ik gehoord heb, zou die cd alvast in het voorjaar van 2010 verschijnen.  We zijn benieuwd !  In ieder geval was het uniek gelegenheidsproject dus, en het was voor ons een eer deze mensen als gast te hebben en we hebben alvast ten zeerste genoten van hun mooie muziek.  Ad en Ankie namen zowat het eerste deel van het concert van hun rekening, terwijl in het tweede Gene Williams iets meer het voortouw nam.  Van de setlist herinner ik me de volgende liedjes (met links naar de filmpjes die ik maakte, en waarop je steeds minder ziet naarmate het donkerder werd) :
Voor meer info over Ad Van Meurs en zijn diverse muzikale projecten : http://www.advanmeurs.nl/ 
 
Searchin' For The Heart Of The Heartland (film)
 
En na het concert volgde de film.  Ondertussen was het al een beetje afgekoeld en hier en daar werd er al een dekentje bovengehaald.  En na de mooie muziekjes, het gezellige gebabbel en het gerinkel van de glazen, werd het redelijk rustig in onze tuin, want iedereen zat geboeid te kijken naar deze film.
 
Searchin' For The Heart Of The Heartland is gerealiseerd door filmmaker Dré Didderiëns, naar een idee van Ad van Meurs (The Watchman). Het is een verslag van hun reis door the Heartland, een gebied dat de centrale staten (het Midwesten) van de Verenigde Staten omvat. De 85 minuten durende film zit vol sfeervolle beelden van het landschap, Amerikaanse muziek, muzikanten en bijzondere inwoners.  Met bijdragen van o.a. de legendarische producer en songwriter Jack Clement (o.a. Sun Studio, Jerry Lee Lewis) en muzikanten Gene Williams en David Munyon.  Een aanrader voor iedere liefhebber van mooie americana muziek en prachtige Amerikaanse landschappen.En natuurlijk waren we heel trots deze film in premiere (!) voor België te mogen tonen, want het is een pareltje.  Een soort van mix tussen een roadmovie, een muziekfilm en een film over de USA.  Wat de Verenigde Staten betreft, zelf ben ik er wel al eens geweest,  maar de de film geeft toch een iets meer genuanceerd beeld van de USA, dan wat we doorgaans in de media te zien krijgen.  Zelf werd ik nogal ontroerd door de mensen in de film, als ik zag hoe erg ze geloofden in hun kleine projectjes, zoals die folkfestivalletjes en zo. Muzikale topper vond ik Cowboy Jack Clement, maar die kende ik dan ook al omdat hij heel wat cd's heeft geproduced van enkele van mijn favoriete singer-songwriters (oa. Townes Van Zandt).  Het einde van film met David Munyon vond ik ook erg aangrijpend.  Deze singer-songwriter zag ik een aantal jaren geleden nog in de AB, hij zong toen een aantal mooie liedjes, maar het was een beetje een vreemde man, zo maakte hij een kruisteken voor elk liedje dat hij zong. Doch ondanks (of misschien juist omwille van) dat het me een erg getroebleerde figuur lijkt en hij een hele zoektocht achter de rug heeft in het leven (hij heeft ook nog in Vietnam gevochten), sprak hij erg wijze woorden in de film m.b.t. religie en wereldvrede, en het niet te onderschatten verband tussen beiden.  Om even stil van te worden.

Al bij al een zeer boeiende en mooie film en dat weerspiegelde zich ook wel in de mails en reacties die ik kreeg van verschillende mensen.  Zo kreeg ik onder andere volgende mail van C.  :   "het toonde amerika precies hoe ik het me voorstel (ben er nooit geweest) : ontdaan van alle schmink glamour & nep; erg troosteloos eigenlijk - ik vond hem ook goed in elkaar gestoken met die muziek & gesprekken ertussen & ook filmisch leuk in beeld gebracht - ook actueel met obama & zo..."

Een van de komende maanden wordt de film vertoond op de Nederlandse televisie in het onvolprezen programma Het Uur Van De Wolf.  Zeker de moeite om (nogmaals) te kijken.  Voor wie toch nog eens stukje wil zien, ziehier de link naar de trailer van de film : http://www.youtube.com/watch?v=QY2YRwC209k 
 
En tot besluit laat ik het woord aan de jeugd.  Dit is wat mijn zoon Tom (16) ervan vond, toen ik hem vroeg om eens even zijn indrukken over deze hele avond eens even op te schrijven  :

Ad vind ik een steengoede gitarist, ik was vooral een fan van de “slide” die hij gebruikte, dit gaf zijn muziek een mooie ‘bluesy’ sound. De stem van Ankie vond ik ook uitstekend passen bij de muziek die ze maakten. Met de jonge Amerikanen Jesse en Jay (een leuke namencombinatie trouwens) kon ik ook goed opschieten, voor het interview heb ik nog met hun een balletje getrapt en een babbeltje geslagen. Na het optreden heeft Jesse mij nog wat bijgebracht over wat een slidegitaar eigenlijk is en hoe zo een ding werkt. Gene maakt dan weer een ietwat afstandelijke indruk, dat wel paste bij het beeld van de indiaan die hij is. Fantastisch gitaarspel ook trouwens.

De film vond ik gewoonweg geweldig! Ik kreeg er meteen zin van om zelf door Amerika te reizen en het is een aanzet geweest om zelf gitaar te leren spelen.

Kortom een geweldige avond, die fel contrasteerde met de gezellige drukte van pukkelpop van de dagen daarvoor.

 

 

 


Muziekjes 134 - THE WATCHMAN - To Be Loved By You (live)

To Be Loved By You staat op de cd Carnival Of Circumstance uit 2002, een mooi album van The Watchman (de groep van Ad en Ankie), dat ik ter gelegenheid van ons huisconcertje cadeau kreeg van Ankie en Ad, waarvoor mijn dank !

Deze versie is een live opname van het nummer dat ook in een studioversie op deze cd terug te vinden is en het is opgenomen in Anderson Fair in Houston.  De cd bevat nog wel een aantal goeie nummers, waaronder het mooie Ostend en Take My Blues Away, dat ook live op ons huisconcertje werd gespeeld.  Ook nog even vermelden dat Gene Williams (zie hierboven) eveneens op deze plaat meedoet.


 Carnival of Circumstance

 

De commentaren zijn gesloten.