05-11-09

Muziekjes 132 - ROLAND - Last Letter Home

 

 Roland - 29/10/09 - Marconi sessie VRT

 
Voor een keertje waren we ook eens bij de gelukkigen die tickets hadden gewonnen voor de exclusieve Marconi sessie van Roland Van Campenhout.  Met dank aan Radio 1 en de al te gemakkelijke prijsvraag ("Van waar is Roland afkomstig ?"  Het antwoord zat natuurlijk verborgen in John Lee Hookers Boom Boom, dat is algemeen geweten).  Naar aanleiding van zijn nieuwe dubbel cd Parcours (een overzicht van zijn muzikaal... eh... parcours tot nu toe met ook outtakes en live sessies, dus ook heel interessant voor de echte fans), gaf Roland gisteren een heel mooi concert in de Marconi studio's op de 4e verdieping van het VRT gebouw.  Hij werd begeleid door Steven De bruyn op mondharmonica (en nog wel wat andere mondmuziekjes) en Tony Gyselinck op drums.   Steven De bruyn  (de Sonny Boy Williamson van België !) was tijdens het hele concert nogal prominent aanwezig en zijn energieke mondharmonica-spel zorgde samen met Roland's gitaarwerk voor muzikaal vuurwerk.
 
Het concert was niet echt een best of Roland of een dwarsdoorsnee van Roland's carriere doorheen de jaren, zoals je met de release van Parcours misschien wel kon verwachten, maar de setlist zat weer vol verrassingen (zoals zo dikwijls bij concerten van Roland, en dat houdt het natuurlijk altijd spannend).  Voor het concert vertelde Roland trouwens aan de radio-interviewer dat hij nooit een setlist opstelt voor een optreden.  Lijkt me mooi, zo te kunnen musiceren, en je te laten leiden door de sfeer en de invallen van het moment.  Zo waren er tijdens deze Marconi sessie toch een aantal langere nummers, bijna jams, te horen, die soms bijna een gevoel van trance opriepen, en dat was ook wel de bedoeling van dit trio, denk ik zo.  Ergens in het begin van de set speelden ze een nummer uit de jaren dertig van vorige eeuw, van een zekere Barbecue Bob, en deze oud folksong werd hier vakkundig door de synthesizer-mangel gehaald  en in een soort van technoversie gespeeld, niet echt mijn ding, dit was echt wel heel anders dan ik verwachte van een oude folkzanger van bijna een eeuw geleden.  Ook werden twee straffe covers van Leadbelly gespeeld ("de a en de b-kant van de single", aldus Roland), waaronder Keep Your Hands Off Her.  Twee fijne songs dus van een hele grote meneer uit de Amerikaanse folk- en blues traditie.
 
Ook heel goed was Hissing 'O The Heat, een broeierige en dreigende song, half parlando, waarin Roland een soort van verhaal annex improvisatie vertelt over mojito's ("is 'n that a gay drink ?"), New York City, over John Coltrane, en nog wat anders dingen... Straffe kost !  Staat ook op zijn voorlaatste cd Never Enough uit 2008, zonder meer de beste plaat die hij ooit gemaakt heeft.  Maar het mooist werd bewaard tot op het laatst en het beste moment uit de hele sessie vond ik dus het nummer Last Letter Homevan de gelijknamige plaat uit 1992 (... And I dreamed about a rose in Spanish gardens / And I kissed you and I placed it in your hair / If I'm ever on my feet again I will / And I would run all the way just to see you there...).  Roland bracht het als eerste bisnummer, enkel met begeleiding van zijn acoustische gitaar.  Dit was puur kippevel, zo mooi.  Daarna volgde als afsluiter nog een duet van mondharmonica tussen Roland en Steven De bruyn, "duelling mouth-harps" als het ware, en dan was het finito.
 
Een stomende sessie, met 3 muzikanten die zich helemaal gaven, wat op zijn mooist resulteerde in fantastische en intense muziek met een Belgische bluesfeel.   En vorige zondag hoorden we in het programma Moshi dat er volgend jaar een cd en een plaat van dit trio in de steigers staat.  Hallelujah !
 
Enkele filmpjes die ik gemaakt heb van dit concert :

 

 

Muziekjes 132 - ROLAND - Last Letter Home

 

Hoe mooi ik dit nummer wel vind, is hierboven al te lezen.  Last Letter Home staat op de gelijknamige cd uit 1992, waarop ook nog heel fijne nummers staan als Looking For A Friend (van de zo goed als vergeten zeer en zeer getalenteerde songschrijver David Blue), alsook een paar mooie covers van Tony Joe White (Taking The Midnight Train en As The Crow Flies).  Een cd die zeker de moeite is om nog eens op te diepen of te ontdekken.

 

 

  
En nog even uw aandacht voor een fijn festival in Genk, nog net op de valreep van 2009 :

 

HEXENKESSEL ROCK FEST - zaterdag 19 december 2009

JC Rondpunt 26/JH Ginsert, 3600 Genk

 

Voor de vijfde maal op rij, en voor de tweede keer als indoor festival in de winterperiode, eist het zeer eigenzinnige en kwalitatief hoogstaande festival HexenKessel Rock Fest de aandacht op van de geïnteresseerde rockliefhebber. 

Dit Genkse festival kiest heel bewust voor een eigen herkenbaar profiel, dat  best te omschrijven is  als een gitaargericht festival, met de focus op het hardere rockgenre, en met veel kansen voor Genkse bands (wat uiteraard alleen maar toe te juichen valt !). 

HexenKessel heeft zo dan ook zeker een plaatsje in het uitgebreide festivalaanbod verworven en de liefhebbers van het hardere genre weten alvast waarheen op zaterdag 19 december.  

Dit jaar hebben de mensen van HexenKessel vzw namelijk werkelijk weer een fijne affiche in elkaar weten te boksen.  Op de Main Stage ( zaal Rondpunt 26 ) treedt THE HICKEY UNDERWORLD ( Pukkelpop 2009 + Werchter 2009 )op als headliner, voorafgegaan door de Limbolink Band Van De Maand, Between Worlds, Starfucker en Hulkk. Op de Open Stage ( Genkse bands ) spelen Desperate Solutions, Victimized, Voltage Revolution, Heathen Desire, La Strada en Black 'n Bones.  Samengevat voor elk wat wils dus : hardrock, blues, stonerrock, hardcore en trashmetal komen aan bod . Er is veel afwisseling en er valt veel te ontdekken voor wie zijn oren wijd open houdt.

 

Even een kleine historiek.  In 2005 werd er met een erg sterke ,eerste editie gestart en kregen we oa. The Killbots, Belgian Asociality en een overweldigend goed concert van de legendarische rockgroep The Kids voorgeschoteld, toen nog in een tent op het festivalterrein op de Melberg, net als de 2 volgende jaren.  Aflevering twee was even sterk als de eerste, met als headliner, een van energie kolkend Red Zebra.  Deel drie bracht ons een gedenkwaardig optreden van het jammer genoeg ,veel te vroeg, ter ziele gegane El Guapo Stuntteam.   En vanaf vorig jaar vond HexenKessel een nieuwe stek in Jeugdhuis Ginsert en Jc Rondpunt 26 in het centrum van Genk.  Ook werd er vorig jaar met veel succes een Open Stage aan het programma toegevoegd, waar plaatselijke bands de kans kregen om zich op een klein podium (in het café van het jeudhuis Ginsert) van hun beste kant te laten zien en horen.  Als headliners zagen we toen het Limburgse Mint en de jonge wolven van Freaky Age, die er de zaal zowat plat speelden.  De sterke organisatie zorgde ook voor een vlotte opeenvolging van de bands en een prima catering (een geslaagde samenwerking met het centrum Bethanië). 

Tevens zijn de scherpe prijzen , zowel inkom als consumptie, een pluspunt. In vvk kost een ticket slechts 6 euro, aan de kassa 9 euro. Voor een frisse pint(of andere ,uiteraard ) betaal je amper 1.50 euro. Geen deuk in je beurs dus.

De nieuwe formule was een succes, en is dit jaar, getuige de ruim 650 bezoekers die er vorig jaar kwamen opdagen, alvast voor herhaling vatbaar. 

 

Voor alle info : http://www.hexenkesselrockfest.be/

 

Ondertussen is ook de vvk van start gegaan. Tickets  kosten amper 6 euro in vvk. 9 euro aan de kassa. Verschil van 3 euro of in onze termen: 2 pinten.

Tickets verkrijgbaar :
jeugdcentrum Rondpunt 26 ( jeugddienst ) , Europalaan 26, 3600 Genk
cafe Camargue : Stationstraat 6, 3600 Genk
Peach Pit : Weg naar As 222, 3600 Genk
Gigaswing : Kapelstraat 28,3500 Hasselt.
Online bestellen kan ook. Dit doe je via onze website  www.hexenkesselrockfest.be

De commentaren zijn gesloten.