09-02-09

Muziekjes 104 - BUFFALO SPRINGFIELD - Nowadays Clancy can't even sing

 

Buffalo Springfield... never again...

En het houdt niet op. Vorige week blies Dewey Martin, zijn laatste adem uit, de drummer van de geweldige groep Buffalo Springfield, een van de eerste muzikale vehikels van Neil Young.  Martin heeft ook nog bij The Dillards en Patsy Cline (http://www.youtube.com/watch?v=fkkM7K6smQA) gemusiceerd, maar had zich al lang teruggetrokken uit de muziekbusiness en was zelfs een tijdje automechanieker van beroep.  Buffalo Springfield bestond buiten de twee hoger genoemden ook nog uit Richie Furay, Jim Messina, de geweldige Stephen Stills (vorig jaar nog in Brussel !) en Bruce Palmer. 

Eigenlijk heeft Buffalo Springfield maar drie platen gemaakt tijdens het korte bestaan van de groep (1966 -1968), waarvan de eerste 'Buffalo Springfield' en de tweede  'Buffalo Springfield Again' rasechte klassiekers uit de rockmuziek zijn.  En de song 'For what it is worth' heeft voor altijd een plaatsje verworven op de lijst met de 100 beste rocksongs aller tijden !  Andere geweldige tracks waarmee de groep terecht naam en faam mee heeft verworven zijn 'Bluebird' (een Stephen Stills song), 'Mr. Soul', 'Broken Arrow', 'I am a child' en 'Rock & roll woman'.

Een goed overzicht (doch niet geheel compleet) van het oeuvre van Buffalo Springfield vormt de 4cd box uit 2001, een mooi eerbetoon aan een de beste sixties groepen ever.  Jammer dat de derde plaat 'Last Time Around' - die inderdaad lang niet het niveau haalt van de eerste twee - niet in zijn geheel is opgenomen, zodat completisten (zoals ik) deze plaat ook nog in hun collectie dienen aan te houden.

Een van mijn favoriete tracks van is 'Nowadays Clancy Can’t Even Sing', de eerste single van Buffalo Springfield en zeker een van hun finest moments.

Buffalo Springfield
 
Een aantal jaren geleden was er even sprake van dat Neil Young zijn kompanen terug bijeen zou fluiten voor een reunie.  Neil Young had in 2000 namelijk op zijn plaat 'Silver & Gold'  een song getiteld 'Buffalo Springfield Again', waarin hij al droomde van een eventuele reünie, maar vooral nostalgisch terugkeek op het eerder korte bestaan van Buffalo Springfield.  Maar na het overlijden van Bruce Palmer in 2004, en nu dus van Dewey Martin, is de kans op een eventuele reünie wel erg klein.  En qua geloofwaardigheid is dat misschien maar goed ook.  Voor mij mag de mythe best intact blijven. 
 
Buffalo Springfield on YouTube
- 'For what it is worth' live op Monterey 1967 : http://www.youtube.com/watch?v=0g9PiEgYYUU&feature=re...
- Neil Young met 'Buffalo Springfield again' : http://www.youtube.com/watch?v=yeZ6dZZ295g&feature=re...

De commentaren zijn gesloten.