03-02-09

Muziekjes 102 - BUDDY HOLLY - That'll be the day

 

The day the music died...
 
Vandaag precies 50 jaar geleden stortte er in Iowa een vliegtuigje neer met aan boord 4 personen : 3 rockmuzikanten, namelijk Buddy Holly ,Richie Valens en J.P 'The Big Bopper' Richardson en ook de piloot. Niemand overleefde de crash.
 
In het liedje 'American Pie' ( http://www.youtube.com/watch?v=S6uEjifqTaI&feature=related ) van Don McLean wordt er naar deze dag verwezen als 'the day the music died'.  En alhoewel de plaat 'American Pie' wordt opgedragen aan Buddy Hollly, blijft er tot op de dag van vandaag een zweem van mysterie heersen over de precieze betekenis van de tekst van het liedje, iets dat in stand gehouden wordt door Don McLean zelf die pertinent weigert te vertellen waarover de song gaat en het overlaat aan ieders eigen interpretatie.
 
 
 
The Big Bopper liet ons het onsterfelijke 'Chantilly Lace' na, dat ik deze morgen om zeven uur in mijn bed op de wekkerradio hoorde en me er een klein beetje mee verzoende om wakker te worden en zelfs een glimach op mijn gezicht toverde.
 
The Big Bopper op YouTube
- Chantilly Lace op 45 toeren, inclusief het obligate gekraak : http://www.youtube.com/watch?v=7zfx4MM5ppI
 
Richie Valens is alom bekend, al was het maar door de film La Bamba, waarin Los Lobos zulke schitterende versies brengen zijn songs  : ' Donna', 'Come on let's go', en natuurlijk 'La Bamba'.
 
Richie Valens op YouTube
- Los Lobos live met Come on let's go van Richie Valens : http://www.youtube.com/watch?v=L5tvgWxUCVw
 
En last but not least, Buddy Holly.  De oerrocker die ons samen met zijn band The Crickets een hele reeks onsterfelijke liedjes naliet als daar zijn 'Peggy Sue', 'Not fade away' (ook een geweldige versie door het obscure groepje The Rolling Stones), 'Maybe baby', 'Oh Boy', 'I'm gonna love you too', en het voor mij eindeloos mooie en overbekende 'That 'll be the day',  met een van de mooiste gitaarintro's aller tijden.  Wat mij betreft hebben al deze nummers zelfs na vijftig jaar nog niets van hun glans verloren.  Integendeel, ik vind ze steeds mooier.  Ook de klank, hoe eenvoudig ook, is prachtig.  Heel warm, dynamisch en vooral heel echt.
 
Buddy op YouTube

De commentaren zijn gesloten.