28-11-08

Muziekjes 80 - ISOBEL CAMPBELL & MARK LANEGAN - The circus is leaving town

 

 Isobel Campbell & Mark Lanegan - 20/11/08 CC Hasselt

Vorige week waren de schone en het beest te gast voor een concert in het Cultuurcentrum van Hasselt.  Een vrij kort optreden, een uur en twintig minuten, maar het was best de moeite waard.  Geen gepraat  voor of tussen de liedjes, geen lange inleidingen, geen uitleg over de liedjes, alleen muziek.  Pas na 4 of 5 nummers sprak Isobel voor het eerst schuchter het publiek aan met een "hallo".  Lanegan was vast van plan helemaal niets te zeggen, maar viel slechts eenmaal uit zijn rol van Nurkmans toen Isobel hem schalks vroeg of dat misschien toch wel een glimlach was wat ze meende te zien op zijn gezicht.  Neen, een grijns, was het antwoord van Lanegan.

Maar de liedjes waren schoon, sommigen zelfs zéér schoon. En natuurlijk speelden ze het beste uit hun twee platen 'Ballad of the broken seas' en 'Sunday at devil dirt'.  Isobel zong heel mooi met haar engelachtige stem, ze speelde ook cello, en af en toe een beetje piano en af en toe nog wat andere toeters en bellen.  En fluiten, dat deed ze ook, mooi zelfs.  Mark Lanegan stond daar en zong, dat was alles, maar hij deed dat wel erg goed.  Heel zijn wezen was een en al concentratie om die mooie liedjes van Isobel toch maar zo goed mogelijk te zingen.  Zijn stem deed me nog het meest denken aan die van de betreurde Lee Hazlewood, bijna dezelfde lijzige manier van zingen.  Ook Leonard Cohen was nooit ver uit de buurt, en af en toe moest  ik ook wel een beetje aan (de rustige) Nick Cave denken.

Een concert om bij weg te zakken in je zetel, en je te laten onderdompelen door de schoonheid van de liedjes.  Geen overdreven podiumact, geen lichtshow, gewoon genieten van mooie muziek, niet meer, maar vooral niet minder.  Toppers in de set waren 'Saturday's gone', 'Salvation', Revolver' (een nummer van Lanegan) en en het schitterende 'Circus is leaving town' (the party is over now...), het laatste nummer van de reguliere set.  Daarna nog een viertal bisnummers, met oa. 'Ramblin' man' van Hank Williams en het was gedaan.

En thuis heb ik me nog maar eens laten meedrijven op die ballades van de gebroken zeeën, die zo zacht kabbelende golfjes veroorzaken ter hoogte van je ziel.

YouTube fragmenten :
 

Muziekjes 80 : Isobel Campbell & Mark Lanegan met 'The circus is leaving town', de slotsong uit de plaat 'Ballad of the broken seas' uit 2006.  Luister en huiver.  Donkere en verstilde pracht.  Verdere commentaar overbodig.
 
 
Ballad of the Broken Seas
 

Commentaren

Back Burner Mijn favoriet was 'Back Burner': intrigerend en mysterieus, soms zelfs huiveringwekkend. Het enige minpunt was dat bij twee nummers de strijkers van een bandje kwamen. Jammer vond ik dat. Dan verkies ik kalere arrangementen. Maar dat was dan ook het enige dat voor verbetering vatbaar was.
Prachtig concert.

Gepost door: Peerke | 28-11-08

strijkers Inderdaad Peerke, dat van die strijkers vond ik ook wat vreemd, maar het was een prachtconcert en we zaten op de tweede rij.

Gepost door: Marc | 28-11-08

De commentaren zijn gesloten.