18-11-08

Muziekjes 78 - PAVLOV'S DOG - Julia

Het Groote Ongenoegen  (Muziek in Genk - deel 3)
 
Café het Groote Ongenoegen (met twee o's in 'Groote') was een legendarisch café in Genk in de jaren tachtig.  Tegen de muur hing er een prachtige poster van een scene uit de Italiaanse filmklassieker 'Novecento' van Bernardo Bertolucci.  Toevallig ben ik er verzeild geraakt de eerste dag dat het café is opengegaan, en helemaal niet toevallig was ik er ook de laatste dag dat het café open was.
 
Van in het begin werd ik er aangenaam verrast door de fijne en eigenzinnige muziekkeuze van de cafébaas, die nu ergens in het verre Brazilië vertoeft.
Buiten het bekende repertoire van groepen die toen het mooie weer maakten als U2 en Talking Heads, leerde ik er ook muziek kennen als Jonathan Richman en Pavlov's Dog.
 
Ook de live plaat van The Steve Miller Band uit 1983 was er een topper en werd er zowat grijsgedraaid, ik hoor nu nog altijd 'Mercury blues' e 'Rock 'n me' en zie me daar zitten aan de toog.  En 'ice cream man' dan, van Jonathan Richman werd er bijna tot vervelens toe gedraaid, maar het nummer had er dan ook steeds veel bijval en werd er luidkeels meegezongen.
 
 
In een samenwerking van Het Grote Ongenoegen en het JAC (Jeugdadvies Centrum) werd er in 1983 ook een lp uitgebracht met allemaal Genkse groepen.  'Mélange' heette die plaat en ze bevatte muziek van minder bekende en vooral onbekende groepjes als The Rotor, D-Fect, Ja Dan Stik (met het geweldige 'Power Rainbow'), Lush, Stress, Dirk Everaert, Shine Movement, The Booze Band, 't Pompelierke (met het mooie en romantische 'Liefde twee'), Westfalen en ook Siglo XX.
 
Ik herinner me ook dat Raymond Van Het Groenewoud een optreden heeft gegeven in Het Groote Ongenoegen, in de tijd dat de film en de cd 'Purple Rain' van Prince zeer populair waren, en Raymond speelde die avond een geweldige versie van 'Purple Rain', mét een schitterende en zeer lange gitaarsolo...  Those were the days, my friend...
 
Ik had nog nooit gehoord van Pavlov's Dog,  afgezien van het bekende verhaal van de hond van Pavlov uit de psychologie dan, maar al snel raakte ik vertrouwd met de lp 'Pampered Menial' uit 1975 en vooral het mooie liedje 'Julia'.  Ik viel wel voor het lyrische, het dramatische effect en de mooie melodie in deze mooie song, zeker als het weer eens laat was geworden, in de vroege uurtjes, onder invloed van de nodige alcohol...  De stem van de zanger is mij iets te 'pitchy' en zou ik niet al te lang kunnen verdragen, maar in dit nummer werkt het perfect.  Prachtig ook, dat stukje dwarsfluit in het midden van het nummer, een mooi rustpunt tussen al de bombast.
 
  
 
 
Novecento op YouTube : http://nl.youtube.com/watch?v=7O-qAhgntHo ; op het onderste deel van de foto op YouTube zie je de poster die er in Het Groote Ongenoegen ophing.
 
 
 
 

00:12 Gepost door Marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Lush Was dat niet die band uit Tongeren? Ooit nog begonnen als Lushblood Rope en met als enige verdienste een single met als refrein "Aber jetz komen die kanonnen".

Gepost door: Peerke | 20-11-08

Lush Inderdaad Peerke, Lush was uit Tongeren, de zanger heette Richard geloof ik, en ze hadden dat liedje 'Aber jetzt kommen die Kanonnen'.

Gepost door: Marc | 20-11-08

Deutsch Ik geef het toe: Duits is nooit mijn sterkste vak geweest.

Ben je overigens naar Campbell/ Lanegan geweest in Hasselt?

Gepost door: Peerke | 24-11-08

De commentaren zijn gesloten.