15-11-08

Muziekjes 77 - PHILIP CATHERINE - 'Round about midnight

Motives for jazz (muziek in Genk - deel 2)
 
Dit weekend is er in het CC Casino in Genk de vijfde editie van het uitstekende driedaagse jazzfestival 'Motives for Jazz'.  Gisteren werd er ingezet met de 'Roman Korolik Group', een groep rond de Genkse bassist Roman Korolik.  Speelt al bas sinds zijn twaalfde en heeft al samengespeeld met Toots Tielemans, Tars Lootens en Jan Akkerman.
 
Morgenavond staan er enkele groten uit de jazz op het podium, een van de grote namen uit de belgische jazz,  Philip Cathérine om 20u en als afsluiter van het festival John Scofield 'Piety Street Band' om 21.30u.
 
Philip Cathérine speelt solo morgen en zal zeker werk brengen uit zijn recentste cd 'Two guitars' van dit jaar.  Deze levende legende van de belgische jazz werd dit jaar 65 en staat dan ook al 4 decennia op het podium.  Hij wordt vooral geprezen omwille van zijn unieke gitaarsound, die hij zelf ontwikkeld  heeft, en die je echt wel snel herkent als je een opname hoort waarop Cathérine meespeelt.  Muziekjes 77 is afkomstig van zijn cd 'Summer Night' uit 2002 ; in zijn zeer mooie versie van de jazz classic 'Round about midnight' ( Bernard Hannighen / Thelonious Monk / Charles Williams) hoor je heel duidelijk zijn signature sound.
 
John Scofield is een superbegaafd gitarist, wiens muziek zich situeert op het kruispunt van jazz, funk, fusion en R&B.  Zijn begeleidingsgroep bestaat uit pianist John Cleary, die ook deel uitmaakt van de groep van Bonnie Raitt, waarmee hij enkele jaren schitterde op het Peer BRBF festival, drummer Ricky Fataar, lid van de Beach Boys, en bassist George Porter JR, mede-oprichter van de legendarische New Orleans groep The Meters, en ook reeds muzikant bij Paul McCartney, Robert Palmer en David Byrne.
 
Voor meer info en compleet programma : www.motivesfestival.com
 

 
Siglo XX  (Muziek in Genk - deel 1 - aanvullingen en verbeteringen)
 
Van een van de muzikanten van Siglo XX, Klaas Hoogerwaard, kreeg ik onderstaande feedback op mijn artikel in Muziekjes 73 m.b.t. deze groep.
 

"Hier nog enkele kleine aanvullingen: Siglo XX heeft bestaan van 1978 – 1991 (studiowerk: 15-tal platen uitgebracht en ongeveer 500-tal optredens in België (Vlaanderen én Wallonië), Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije)                  

 

We zijn dus zo’n 13 jaar bezig geweest: start juli 1978 (1e optreden februari 1979 Liedjeskaffee Genk)

Laatste opteden september 1990 (Antwerpen)

 

De kans dat we ooit nog eens gaan doen is nihil.  We hebben nog wel contact, maar enkel voor de fun!"

 


 
Arno op Belpop (dinsdag 22.05u Canvas)
Dinsdag start er op Canvas een nieuwe documentaire reeks 'Belpop' waar in telkens één Belgische artiest of groep centraal staat.
In de eerste aflevering staat Arno centraal.  The Kids, Front 242, Raymond vhG, De Kreuners en Lou Depryck komen ook nog aan bod.
Alvast veelbelovend !
 
Hier een versie van 'Les yeux de ma mère' van Arno op YouTube : http://www.youtube.com/watch?v=FPcvGScLqII&feature=related
Prachtig ! Arno is waarlijk een van onze allergrootste Belgen...

De commentaren zijn gesloten.