16-03-08

Muziekjes 29 - THE RED DEVILS - Cross your heart

 

Enkele mooie live optredens gezien de laatste dagen :

FRIED BOURBON (+ ROLAND + GENE TAYLOR) - Muziekodroom Hasselt do 13/03/08

Tof optreden gisteren, van Fried Bourbon (uit A'pen - Boom - Schelle !), versterkt met Roland en Gene Taylor.  Zoals ik op voorhand al vermoedde, soort superbluesgroepje, en dat voor een zacht prijsje van 11 eurokes.  Goed volle club in de Muziekodroom en de jonge gasten van Fried Bourbon waren duidelijk in hun nopjes dat er zo enthousiast gereageerd werd op hun zeer goed verteerbare boogie-blues. Hun recente tweede cd , Boogie Blend Blues, is dan ook best wel goed, en Fried Bourbon speelde echt wel gretig met de zanger Steven Troch dikwijls in een glansrol met zijn smoelschuiver (waar hij trouwens een mooie collectie van bij had !). En Roland stond op de achtergrond zo'n beetje geamuseerd het schouwspel te bekijken, en schudde de lekkere bluesriffs losjes uit zijn mouw.  Prachversie ook van Saint James Infirmary (oude amerikaaanse folksong bekend gemaakt door oa Louis Armstrong) gezongen door Roland, heel lange versie, schitterend ! Oordeel zelf :  http://nl.youtube.com/watch?v=GOSELZSbYSE ; een eerste stukje van deze lange versie in de Muziekodroom.

Deze oude folksong, Saint James Infirmary gaat over een man in een bar die zijn verhaal doet van hoe hij naar het ziekenhuis St. James Infirmery gaat en daar tot zij grote ontzetting zijn vrouw of vriendin dood aantreft :

              I went down to old Joe's bar room, on the corner by the square

Well, the drinks were bein' served as usual, and this motley crowd was there
Well, on my left stood Joe McKennedy, and his eyes were bloodshot red
When he told me that sad story, these were the words he said:
I went down to the St. James infirmary, I saw my baby there
She was stretched out on a long white table, so cold, and fine, and fair.
Let her go, let her go, God bless her, wherever she may be
She can search this world over, never find another man like me
When I die Oh lord please bury me In my high top stetson hat
Put gold coins over my eyelids So the boys will know I died standing pat
Get six crapshooting pallbearers Six chorus girls to sing me a song
Put a jazz band behind my hearse wagon To raise hell as we roll along
Get sixteen coal black horses, to pull that rubber tired hack
There's thirteen men going to the graveyard Only twelve men are coming back
Well, now you've heard my story, well, have another round of booze
And if anyone should ever, ever ask you, I've got the St. James infirmary blues!

Gene Taylor is zo'n beetje de showman van de bende, maar geniet er van mooie piano boogie te spelen, en doet volgens mij net zo goed zijn beste met een klein bluesgroepje uit België, als toen hij met The Fabulous Thunderbirds, The Blasters of The Red Devils op het podium stond.  En hij geniet als hij in de schijnwerpers staat en het publiek in vervoering brengt met zijn opzwepend pianospel.

Meer moet dat niet zijn voor mij, mooie blues gespeeld door een enthousiaste band ; deze groep mag in geen geval ontbreken op BRBF 2008 ! Men zegge het voort I

Muziekjes 29 : The Red Devils met "Cross your heart", een prachtige trage blues met mooie harp van zanger Lester Butler  en piano van Gene Taylor (zie ook hierboven).  Komt van de live plaat "King king" uit 1992, geproduceerd door Rick Rubin. Een klassieker in de blueswereld, jammer genoeg niet meer verkrijgbaar, maar wie interesse heeft, kan de cd van mij lenen of overnemen.

De zanger Lester Butler is in 1998 om het leven gekomen in geheimzinnige omstandigheden (overdosis ? moord ? meer info : http://elvispelvis.com/lesterbutler.htm#obit ) . It' s a shame !


 

KRIS DE BRUYNE - Arenbergschouwburg vr 14/03/08

Naar aanleiding van zijn 40 jarig jubileum op de planken, doet Kris de Bruyne momenteel een tournee langsheen de vlaamse schouwburgen, en speelt hij overzicht van de liedjes die hij gedurende die 40 jaren gemaakt heeft : zeer vele, prachtige liedjes die de meesten wel zeer goed zullen kennen, 'Amsterdam', 'Lieve Jacoba', 's Nachts als het donker is', 'Vilvoorde city', 'Waar ik voor leef'en vele anderen... Een geweldig oeuvre heeft de man bijeengeschreven, en hij is zeker een van de beste singer-songwriters die er in België rondlopen.  Deze toernee heeft Kris de Bruyne zich ook omringd met een uitgelezen schare van muzikanten, waaronder pianist Michel Bisceglia uit Genk, en voor de rest een zeer gitaargerichte band waarmee hij een zeer mooie en strakke rocksound neerzet, die mij een beetje doet denken aan de Band van Bob Dylan in zijn beste momenten, niet toevallig het grote voorbeeld voor Kris De Bruyne.  Het optreden werd aangevuld met projecties van een aantal foto's en filmpjes uit de oude doos, die dikwijls een goed beeld gaven van de toenmalige sfeer waarin Kris de Bruyne zijn liedjes maakte.  Een klein puntje van kritiek, Kris de Bruyne heeft het mijns inziens een beetje moeilijk met zijn tussenteksten ; hetgeen hij tussen de liedjes vertelt is soms een beetje krampachtig, soms wat flauw en niet ter zake.  Zijn gevoel voor humor ligt me niet echt.  Voor de rest, geweldig optreden, goede zanger en vooral geweldige songs !


 

Nog een dienstmededeling : k heb een nieuwe website / blog gecreëerd waar je na verloop van tijd alle afleveringen van Muziekjes kan terugvinden, en waar ik de nieuwe ook systematisch ga opzetten.Dus voor wie nog eens oude aflevering van Muziekjes wil nalezen : http://muziekjes.skynetblogs.be/ 

00:44 Gepost door Marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

hallo Hallo,ik ben vanmorgen op bezoek geweest op je nieuwe blogje.ik heet alle nieuwkomers graag welkom zo kan ik er dadelijk mijn favorieten uitpikken ik wens je nog een fijne zondag toe en ik hoop dat je hier net zo een fijne tijd
zult hebben als wij. Veel plezier nog verder. Daaaaag!!

Gepost door: steffi | 16-03-08

De commentaren zijn gesloten.